vineri, 6 februarie 2009

Cosmetician

Cosmetician
UNITĂŢILE DE COMPETENŢĂ
Domeniile de competenţă Unităţile de competenţă
Administraţie Întocmirea bonurilor de materiale
Întocmirea bonurilor de plată
Competenţe generale la locul de muncă Aplicarea NPM şi PCI
Dezvoltare profesională Pregătirea profesională
Igienizare Igenizarea locului de muncă
Instrumente Utilizarea echipamentelor cosmetice
Materiale Aprovizionarea cu materiale specifice
Pregătirea materialelor cosmetice
Planificare Programarea clientelei
Producţie Executarea epilatului
Executarea retuşurilor şi machiajelor
Executarea tratamentului cosmetic
Executarea vopsitului genelor şi sprâncenelor
Promovare Promovarea serviciilor unităţii
Realizarea cadrului ambiental
Relaţii cu clientela Acordarea de consultanţă
Stabilirea schemei de tratament
Întocmirea bonurilor de materiale
Descrierea unităţii
ELEMENTE DE COMPETENŢĂ CRITERII DE REALIZARE
1. Identificarea necesarului de 1.1. Necesarul de materiale se întocmeşte periodic sau ori de câte ori este
nevoie.
1.2. Necesarul de materiale se stabileşte pe tipuri de materiale şi cantităţi.
2. Întocmirea bonurilor de materiale 2.1. Se completează utilizând toate informaţiile necesare.
pentru aprovizionare
2.2. Bonurile de materiale se întocmesc corect, lizibil, conform normelor
unităţii.
Gama de variabile
Unitatea se aplică la ocupaţiile: frizer, coafor, manichiură-pedichiură.
Tipuri de materiale
Ghid pentru evaluare
Modul de întocmire al bonurilor de materiale.
Cunoştinţe de matematică
Scris ortografic, caligrafic
Cunoaşterea tarifelor lucrărilor.
Întocmirea bonurilor de plată
Descrierea unităţii
ELEMENTE DE COMPETENŢĂ CRITERII DE REALIZARE
1. Identificarea datelor necesare 1.1. Tipurile de lucrări se identifică corect, prin corelare cu prestaţia
întocmirii bonurilor efectuată.
1.2. Tarifele corespunzătoare lucrărilor sunt alese funcţie de tipul de lucru
şi nomenclatorul de preţuri afişate.
2. Întocmirea bonurilor 2.1. Bonurile se întocmesc cu consemnarea exactă a lucrărilor efectuate.
2.2. Bonurile se scriu citeţ.
2.3. Totalul sumelor serviciilor efectuate se calculează corect.
2.4. Cifrele corespunzătoare sumelor serviciilor se scriu cu atenţie, pentru
efectuarea corectă a calculelor.
Gama de variabile
Unitatea se aplică la ocupaţiile: frizer, coafor, manichiură-pedichiură.
Tipuri de lucrări: de frizerie, de coafor, de manichiură-pedichiură.
Ghid pentru evaluare
Modul de întocmire al bonurilor de plată.
Cunoştinţe de matematică
Scris ortografic, caligrafic
Aplicarea tarifelor lucrărilor.
Aplicarea NPM şi PCI
Descrierea unităţii
ELEMENTE DE COMPETENŢĂ CRITERII DE REALIZARE
1. Aplicarea NPM 1.1. Defecţiunile ivite la instalaţii, aparate sau tablouri electrice se anunţă
cu promptitudine la electricianul de servici.
1.2. Se lucrează numai cu echipament de protecţie corespunzător din
punct de vedere igienic.
1.3. Operaţiile se execută cu cea mai mare atenţie, pentru a evita
accidentele.
1.4. Instrumentele folosite se păstrează în cea mai bună stare de
funcţionare.
1.5. Aparatele electrice se izolează foarte bine şi nu se folosesc cu mâna
umedă.
1.6. In timpul folosirii aparatelor electrice pardoseala să fie uscată.
1.7. Instrumentele şi aparatele se controlează zilnic, înainte de începerea
lucrului.
1.8. Instrumentele tăioase se manevrează cu mâinile uscate.
2.Aplicarea normelor PSI 2.1. Locul, starea tehnică şi modul de utilizare a stingătoarelor să fie
foarte bine cunoscute.
2.2. Aparatele electrice se deconectează de la sursa de curent la
încheierea zilei de muncă.
2.3. Se implică cu promptitudine în cazul izbucnirii unui incendiu.
3. Sesizarea situaţiilor critice 3.1. Situaţiile critice se aduc la cunoştinţa persoanelor abilitate cu
promptitudine.
3.2. Situaţiile critice sunt apreciate cu discernământ.
4. Aplicarea măsurilor de urgenţă 4.1. Intervine cu promptitudine pentru înlăturarea situaţiilor critice.
4.2. Acordă cu promptitudine măsurile prim ajutor în caz de accident.
Gama de variabile
Unitatea se aplică la ocupaţiile: frizer, coafor, manichiură-pedichiură.
Tipuri de instrumente şi aparate
Ghid pentru evaluare
Cunoaşterea modului de utilizare a instrumentelor şi aparatelor.
Cunoaşterea NPM şi normelor de PCI.
Pregătirea profesională
Descrierea unităţii
ELEMENTE DE COMPETENŢĂ CRITERII DE REALIZARE
1. Perfecţionare profesională 1.1. Participarea la cursuri de specializare se face periodic sau ori de câte
ori este necesar.
1.2. Participarea la expuneri teoretice şi demonstraţii practice se face, pe
cât posibil, ori de câte ori au loc.
1.3. Informaţiile noi specifice domeniului sunt promovate cu
2. Auto-perfecţionare profesională 2.1. Consultă şi studiază periodic revistele de specialitate.
Gama de variabile
Unitatea se aplică la ocupaţiile: frizer, coafor, manichiură-pedichiură.
Materiale de studiu: pliante, reviste de specialitate, cursuri periodice sau ocazionale, seminarii, demonstraţii
Ghid pentru evaluare
Frecvenţa de participare la cursuri de specializare, expuneri teoretice şi demonstraţii.
Cunoaşterea tipurilor de lucrări.
Igenizarea locului de muncă
Descrierea unităţii
ELEMENTE DE COMPETENŢĂ CRITERII DE REALIZARE
1. Igienizarea spaţiului de lucru 1.1 Chiuveta şi masa de lucru se spală şi se dezinfectează după terminarea
fiecărei lucrări, cu materiale adecvate.
1.2. Oglinda se curăţă ori de câte ori este necesar.
1.3. Scaunul se curăţă după fiecare lucrare.
1.4. Pardoseala se mătură după fiecare lucrare.
1.5. Hârtia de pe tetieră se schimbă la fiecare client.
2. Igienizarea instrumentelor 2.1. Instrumentele se dezinfectează după executarea fiecărei lucrări, sau
periodic, cu soluţii specifice.
2.2. In timpul neefectuării lucrărilor instrumentele se păstrează în spaţii
închise, în condiţii igienice.
3. Igienizarea lenjeriei 3.1. Lenjeria de protecţie se schimbă la fiecare client.
3.2. Lenjeria se sterilizează periodic prin metode specifice.
3.3. In timpul neefectuării lucrărilor lenjeria se păstrează în spaţii închise,
în condiţii igienice.
Gama de variabile
Unitatea se aplică la ocupaţiile: frizer, coafor, manichiură-pedichiură, cosmetică.
Lucrări: de frizerie, de coafor, de manichiură-pedichiură, cosmetică.
Instrumente specifice pentru frizerie, coafor, manichiură-pedichiură, cosmetică.
Lenjerie de protecţie specifică pentru frizerie, coafor, manichiură-pedichiură, cosmetică.
Materiale: pentru curăţenie, pentru dezinfectare
Metode de sterilizare: termice, chimice
Spaţiul de lucru cuprinde: chiuveta, masa de lucru, scaunul, pardoseala.
Ghid pentru evaluare
Modul în care se curăţă spaţiul de lucru după fiecare lucrare.
Modul în care se curăţă şi se dezinfectează instrumentele după executarea fiecărei lucrări.
Modul de întreţinere şi folosire a lenjeriei de protecţie.
Cunoştinţe de igienă
Cunoştinţe minime de dermatologie (de recunoaştere a dermatozelor, negilor, aluniţelor, pediculozelor, etc.)
Utilizarea echipamentelor cosmetice
Nu este specificată descrierea unităţii
ELEMENTE DE COMPETENŢĂ CRITERII DE REALIZARE
1. Verificarea stării tehnice a 1.1. Verificarea funcţionalităţii echipamentului specific se face cu atenţie,
echipamentului cosmetic înainte de începerea lucrului.
1.2. Identificarea disfuncţionalităţilor se face prin observarea permanenta
a parametrilor calitativi.
1.3. Menţinerea in condiţii de buna funcţionare a echipamentului
cosmetic se realizează prin solicitarea intervenţiei echipelor de revizie
2. Exploatarea echipamentului 2.1. Aparatele utilizate in tratamentul cosmetic sunt manevrate cu
respectarea normelor de protecţia muncii specifice.
2.2. Reglarea parametrilor echipamentului cosmetic se face funcţie de
dorinţele clientului si de tipul de procedura.
Gama de variabile
- echipament cosmetic:
- aparate speciale de tratament cosmetic (ex.: vapofor, ionoderm, electroderm)
- echipament specific (ex.: fotoliu cosmetic, măsuţă cosmetica)
- echipament auxiliar (ex.: storcător fructe, frigider)
Ghid pentru evaluare
- Cunoştinţe: - tehnice minime
- norme de protecţia muncii
- aparatura si echipament cosmetic
- La evaluare se va urmări:
- capacitatea de decizie privind starea tehnica a echipamentului cosmetic din exploatare
- modalităţi concrete de manevrare a echipamentului cosmetic corespunzător tipului de client.
Aprovizionarea cu materiale specifice
Nu este specificată descrierea unităţii
ELEMENTE DE COMPETENŢĂ CRITERII DE REALIZARE
1. Procurarea materialelor specifice 1.1. Aprecierea necesarului de materiale specifice se face in funcţie de
volumul de activitate estimat pentru o anumita perioada de timp.
1.2. Procurarea produselor alimentare se face ritmic, pentru a avea
garanţia calităţii acestora.
1.3. Procurarea preparatelor farmaceutice, a plantelor medicinale,
produselor cosmetice se face pentru o perioada ce corespunde cu
încadrarea in termenul de valabilitate.
1.4. Procurarea fardurilor se realizează in game coloristice
corespunzătoare cerinţelor modei.
2. Depozitarea materialelor specifice 2.1. Păstrarea materialelor cosmetice se face corespunzător
specificaţiilor fiecărui tip de produs.
2.2. Etichetarea materialelor cosmetice se face riguros, pentru
identificarea rapida.
2.3. Păstrarea materialelor cosmetice se face in locuri corespunzătoare,
bine organizate, inscripţionate corect in condiţii de siguranţă.
Gama de variabile
- materiale specifice:
- alimentare (ex.: amidon, fructe, oua, lapte)
- farmaceutice (ex.: caolin, talc, loţiuni unguente)
- apicole (ex.: miere, polen, ceara)
- auxiliare (ex.: vata, pansamente sterile)
Ghid pentru evaluare
- Cunoştinţe: modul de utilizare a produselor cosmetice
La evaluare se va urmări:
- modul de aprovizionare cu produse cosmetice
- modul de păstrare a produselor cosmetice
Pregătirea materialelor cosmetice
Nu este specificată descrierea unităţii
ELEMENTE DE COMPETENŢĂ CRITERII DE REALIZARE
1. Asigurarea materialelor cosmetice 1.1. Selectarea materialelor se realizează in funcţie de volumul de
necesare activităţii activitate zilnic.
1.2. Spălarea si curăţarea produselor vegetale proaspete se face cu grija si
minuţiozitate.
1.3. Amplasarea materialelor si ustensilelor se face in mod ergonomic.
2. Efectuarea operaţiilor de pregătire a 2.1. Prepararea produselor cosmetice specifice se face pentru fiecare
materialelor cosmetice client, corespunzător cu tipul de ten, la momentul aplicării procedurii
cosmetice.
2.2. Prepararea produselor cosmetice specifice se realizează cu ustensile
speciale, conform reţetelor consacrate si in cantităţi corespunzătoare
Gama de variabile
- produse cosmetice specifice: infuzii, măşti, produse de gomaj, vopsele de gene si sprâncene, produse de epilat
- ustensile speciale (ex.: mojar de pistil, pahare de laborator, tăviţe renale, vase emailate)
Ghid pentru evaluare
- Cunoştinţe: - noţiuni de chimie cosmetica
- tehnica îngrijirii cosmetice
- norme de protecţia muncii
- La evaluare se va avea in vedere:
- minuţiozitatea si îndemânarea in pregătirea materialelor cosmetice pentru diferite proceduri (ex.: masca, produs
epilator)
Programarea clientelei
Descrierea unităţii
ELEMENTE DE COMPETENŢĂ CRITERII DE REALIZARE
1.Identificarea cerinţei 1.1. Clientul este ascultat cu atenţie pentru aflarea dorinţei sale.
1.2. Cerinţele clientului sunt tratate cu solicitudine.
2. Verificarea posibilităţilor de 2.1. Se identifică posibilităţile de servire în funcţie de programările
programare existente.
2.2. Se prezintă clientului, cu solicitudine, posibilităţile de programare.
2.3. Se încearcă pe cât posibil corelarea dorinţei clientului cu posibilităţile
existente.
3. Înscrierea programării 3.1. Data şi ora programării se înscriu prompt şi cu atenţie în agenda de
lucru.
Gama de variabile
Unitatea se aplică la ocupaţiile: frizer, coafor, manichiură-pedichiură.
Durata fiecărui tip de lucrare
Ghid pentru evaluare
Modul în care se efectuează o programare.
Cunoaşterea timpului de executare a fiecărui tip de lucrare.
Executarea epilatului
Nu este specificată descrierea unităţii
ELEMENTE DE COMPETENŢĂ CRITERII DE REALIZARE
1. Instalarea clientului 1.1. Clientului i se asigura o poziţie confortabila si cu protecţie maxima.
2. Executarea epilatului 2.1. Aplicarea produsului de epilat se face in condiţii de siguranţă pentru
client.
2.2. Epilarea se face cu produse de calitate, destinate fiecărei suprafeţe de
lucru.
2.3. Efectuarea epilatului se face in conformitate cu specificul suprafeţei
de lucru.
2.4. Finisarea epilatului se face cu produse speciale fiecărei suprafeţe de
lucru.
Gama de variabile
- imperfecţiuni ale pieii (ex.: dermatoze, nevi , piloşi, pete de bătrâneţe)
- suprafaţa de lucru (ex.: picioare, braţe, inghinal, axila, mustaţa)
- produse de epilat (preparate sau achiziţionate ca atare) de unica folosinţă (ex.: axila, mustaţa)
- produse speciale (ex.: loţiuni alcoolice, unguente bactericide)
- aparate (ex.: electroderm)
- ustensile (ex.: reşou electric sau decantor de ceara)
Ghid pentru evaluare
- Cunoştinţe: - tehnica de epilare
- norme de dermatologie
- noţiuni de chimie cosmetica
- norme specifice de protecţia muncii
- La evaluare se va urmări:
- modul de aplicare a fâşiilor de produs epilator (siguranţă mişcărilor, uniformitatea stratului de produs)
- siguranţă, rapiditatea si modul de susţinere a pieii la smulgerea fâşiilor de produs, in diferite zone ale corpului
- rezultatul epilatului (îndepărtarea totala a parului in zonele epilate)
Executarea retuşurilor şi machiajelor
Nu este specificată descrierea unităţii
ELEMENTE DE COMPETENŢĂ CRITERII DE REALIZARE
1. Presarea sprâncenelor 1.1. Examinarea fizionomiei clientului se face pentru aprecierea formei
finale, armonizate.
1.2. Dezinfectarea arcadei se face utilizând produse specifice cu grija si
minuţiozitate.
1.3. Pensarea sprâncenelor se executa cu mişcări continue si rapide, cu
susţinerea muşchiului.
2. Pregătirea tenului pentru masaj 2.1. Curăţarea prealabila a fetei se realizează aplicând proceduri specifice
tratamentului cosmetic.
2.2. Aplicarea suportului de machiaj se face conform tipului de machiaj si
cerinţei clientului.
3. Aplicarea fardurilor 3.1. Alegerea fardurilor se face prin consultarea clientului.
3.2. Aplicarea fardurilor se realizează cu grija, utilizând tehnici specifice
fiecărei etape.
3.3. Corectarea eventualelor imperfecţiuni se face cu atenţie deosebita
Gama de variabile
- instrumente specifice procedurilor (ex.: penseta, pensule sterile, pensula de unica folosinţă pentru rujuri)
- materiale specifice procedurilor (ex.: produse de dezinfectare, farduri ca: pudre, fond de ten, rujuri, etc.)
- tipuri de machiaj (ex.: de zi, de seara)
- tipuri de fizionomii (ex.: cu sprâncene apropiate si subţiri si fata ovala)
Ghid pentru evaluare
- Cunoştinţe: - tehnica de pensare a sprâncenelor
- tehnici de masaj
- noţiuni de armonizare a culorilor
- La evaluare se va urmări:
- realizarea pensării corespunzătoare fizionomiei
- realizarea machiajului corespunzător scopului, fizionomiei si cerinţei clientului
Executarea tratamentului cosmetic
Nu este specificată descrierea unităţii
ELEMENTE DE COMPETENŢĂ CRITERII DE REALIZARE
1. Pregătirea clientului pentru 1.1. Echiparea clientului in vederea tratamentului se face in mod
corespunzător tipului de procedura
1.2. Pregătirea pentru tratament se face conform procedurilor impuse de
tipul de tratament.
1.3. Executarea procedurilor pregătitoare se face cu conştiinciozitate,
prin tehnici de lucru corespunzătoare tipului de ten.
2. Curăţirea in profunzime a tenului 2.1. Curăţirea in profunzime a tenului se face in condiţii de igiena, cu
gentileţe, conform procedurii specifice.
2.2. Dezinfectarea tenului se realizează cu produse speciale si cu aparate
adecvate.
3. Efectuarea masajului 3.1. Masajul se executa in mod diferenţiat, in funcţie de cerinţele
clientului si tipul de ten.
3.2. Efectuarea masajelor se face cu materiale speciale, corespunzătoare
tipului de ten.
3.3. Executarea masajelor se face folosind tehnici speciale.
4. Efectuarea de proceduri speciale 4.1. Efectuarea ionizărilor cu produse vegetale se face in funcţie de tipul
de ten, in conformitate cu procedura.
4.2. Alegerea variantei de masca cosmetica se face in funcţie de tipul de
ten, folosind materiale specifice.
4.3. Aplicarea măştilor cosmetice se realizează conform tehnicii de
specialitate, cu atenţie si profesionalism.
5. Finisarea tratamentului 5.1. Alegerea cremei de zi se face cu considerarea tipului de ten.
5.2. Aplicarea cremei se face in mod uniform, pe toata suprafaţa de piele
ce a fost tratata.
Gama de variabile
- echipament de protecţie pentru client (ex.: halat lejer, banda elastica pentru cap, pătură moale)
- proceduri de pregătire (ex.: demachierea, vaporizarea calda, curăţare superficiala)
- proceduri de curăţare in profunzime (ex.: extragerea comedoanelor manual sau cu aparat)
- tipuri de masaj (ex.: al fetei, al gatului, al decolteului)
- lucrări speciale (ex.: ionizări cu produse vegetale, măşti de diferite tipuri)
- materiale speciale, corespunzătoare fiecărei proceduri / tip de ten (ex.: creme de gomaj, infuzii de diferite
plante, măşti, fructe si legume)
- aparate pentru proceduri pregătitoare (ex.: vapozon, electroderm)
- aparate pentru proceduri speciale (ex.: ionoderm)
- tipuri de ten: uscat, gras, combinat
Ghid pentru evaluare
- Cunoştinţe: - tehnica îngrijirii cosmetice
- La evaluare se va urmări:
- modul de pregătire a clientului in vederea tratamentului
- modul de utilizare a aparaturii specifice fiecărui tip de procedura (curăţare in profunzime, ionizare, vaporizare
calda)
- modul de efectuare a masajelor si observare a rezultatelor
- modul de aplicare, menţinere si îndepărtare a măştii cosmetice
Executarea vopsitului genelor şi sprâncenelor
Nu este specificată descrierea unităţii
ELEMENTE DE COMPETENŢĂ CRITERII DE REALIZARE
1. Pregătirea operaţiei 1.1. Examinarea fizionomiei se face cu atenţie, prin observarea nuanţei
ochilor si a parului.
1.2. Consultarea cu clientul se face pentru a găsi cele mai potrivite nuanţe
coloristice
1.3. Protejarea pieii se face prin aplicare de materiale specifice.
2. Executarea vopsirii genelor si 2.1. Vopsirea genelor si sprâncenelor se face in condiţii de siguranţă, cu
sprâncenelor minuţiozitate si atenţie.
2.2. Vopsirea genelor si sprâncenelor se executa in conformitate cu
cerinţele clientului.
2.3. Executarea vopsirii genelor si sprâncenelor se face conform
procedurilor specifice.
2.4. Vopsirea genelor si sprâncenelor se realizează cu produse de calitate
speciala, urmând instrucţiunile de folosire.
2.5. Aplicarea cremei se face prin întindere in strat omogen.
Gama de variabile
- vopsele speciale pentru gene / sprâncene diferite nuanţe
- instrumente si ustensile specifice (ex.: pahar de sticla, beţişor neted)
- materiale specifice de protejare (ex.: pansamente umede, creme)
Ghid pentru evaluare
- Cunoştinţe: - tehnica îngrijirii cosmetice
- timp de acţionare vopsele speciale
- La evaluare se va urmări:
- realizarea vopsirii genelor si sprâncenelor in concordanta cu fizionomia si cu cerinţele clientului.
Promovarea serviciilor unităţii
Nu este specificată descrierea unităţii
ELEMENTE DE COMPETENŢĂ CRITERII DE REALIZARE
1. Prezentarea gamei de produse si 1.1. Prezentarea serviciilor unităţii se face conform politicii unităţii, cu
servicii ale unităţii politeţe si profesionalism.
1.2. Prezentarea gamei de produse se face convingător si argumentat.
1.3. Promovarea de noi servicii si produse se face utilizând reviste si
pliante de specialitate, conform cerinţelor modei.
Gama de variabile
- Unitatea se aplica pentru ocupaţiile:
- manichiurist - pedichiurist
- cosmetician
- coafor
- frizer
- Servicii (ex.: cosmetica)
- produse (ex.: vopsea de par, creme)
Ghid pentru evaluare
La evaluare se urmăreşte:
- cunoaşterea publicaţiilor de specialitate si a serviciilor oferite de unitate
- modul de promovare a serviciilor unităţii
Realizarea cadrului ambiental
Nu este specificată descrierea unităţii
ELEMENTE DE COMPETENŢĂ CRITERII DE REALIZARE
1. Crearea ambiantei spaţiului de lucru 1.1. Organizarea spaţiului de lucru si de aşteptare a clientului se realizează
si de aşteptare cu spirit estetic si practic, cu asigurarea condiţiilor de confort.
1.2. Asigurarea microclimatului se realizează printr-o preocupare
permanenta.
1.3. Dotarea spaţiului de lucru si aşteptare cu mijloace de destindere se
face pentru relaxarea si buna dispoziţie a clientului.
2. Realizarea si menţinerea mediului 2.1. Amplasarea echipamentelor de specialitate se face cu simt practic
lucrativ pentru asigurarea liberei circulaţii.
2.2. Alegerea culorilor pentru lenjerie si îmbrăcămintea de lucru se
bazează pe nuanţe calde si odihnitoare.
2.3. Adresarea in relaţiile cu clienţii si cu colegii de serviciu se face in mod
politicos, amabil si respectuos.
2.4. Reglementarea conflictelor de orice natura se face pentru deservirea
cat mai buna a clientului.
Gama de variabile
- Unitatea se aplica pentru ocupaţiile:
- manichiurist - pedichiurist
- cosmetician
- coafor
- frizer
Sala de aşteptare, loc de desfăşurare a activităţii (ex.: sala de frizerie, coafura, cosmetica, manichiura-pedichiura)
Ghid pentru evaluare
- Cunoştinţe: minime de estetica si decoraţiuni interioare
condiţii de microclimat plăcut
La evaluare se va urmări:
- manifestarea amabilităţii si promptitudinii fata de client, in scopul realizării cadrului ambiental corespunzător
- colegialitatea dumneavoastră in interiorul unităţii pentru asigurarea climatului lucrativ normal
- daca locul de lucru este amenajat corespunzător unui microclimat relaxant.
Acordarea de consultanţă
Nu este specificată descrierea unităţii
ELEMENTE DE COMPETENŢĂ CRITERII DE REALIZARE
1. Stabilirea cerinţelor clientului 1.1. Clientul este întâmpinat cu politeţe si bunăvoinţă.
1.2. Cerinţele sunt receptate corect utilizând întrebări adecvate.
2. Prezentarea de proceduri sau produse 2.1. Procedurile si produsele prezentate sunt in acord cu cerinţele
clientului si in conformitate cu tipul de ten.
2.2. Procedurile si produsele sunt prezentate prin evidenţierea
performantelor acestora.
2.3. Procedurile si produsele pentru retuşuri (make-up) sunt recomandate
cu tact si amabilitate.
3. Recomandarea de tratament de 3.1. Conştientizarea clientului asupra necesitaţii îngrijirii zilnice se face
întreţinere prin explicarea eficientei acesteia.
3.2. Recomandarea de produse de întreţinere se face potrivit tipului de
ten.
3.3. Metodele de întreţinere recomandate clientului sunt descrise clar,
Gama de variabile
- tipuri de proceduri (ex.: măşti, infuzii, ionizări)
- tipuri de ten (ex.: uscat, gras, combinat)
- tipuri de produse (ex.: creme, produse vegetale)
Ghid pentru evaluare
- Cunoştinţe: tehnica îngrijirii cosmetic
publicaţii de specialitate
La evaluare se va urmări:
- capacitatea de a identifica corect cerinţele clientului, de a le analiza si de a face recomandările potrivite, in mod
convingător.
- capacitatea de comunicare eficienta cu clientul
Stabilirea schemei de tratament
Nu este specificată descrierea unităţii
ELEMENTE DE COMPETENŢĂ CRITERII DE REALIZARE
1. Culegerea informaţiilor necesare 1.1. Informaţiile se obţin intervievând clientul cu calm, răbdare si
stabilirii schemei de tratament competenta.
1.2. Informarea privind modalităţile de îngrijire individuala este făcuta
pentru evaluarea calităţii tenului.
1.3. Informaţiile obţinute se notează in fisa cosmetica corect, in detaliu,
pentru structurarea schemei.
2. Examinarea clientului 2.1. Examinarea vizuala se face cu atenţie si minuţiozitate.
2.2. Examinarea prin palpare se face pentru constatarea tipului de piele.
2.3. Examinarea cu ajutorul aparatelor se face cu profesionalism, pentru
corecta apreciere a structurii pieii.
2.4. Rezultatele examinărilor se notează in fisa cosmetica pentru
3. Schiţarea schemei de tratament 3.1. Diagnosticarea tipului de ten se face pe baza analizei globale a
datelor culese.
3.2. Alegerea procedurilor si a variantelor de tratament se face cu
competenta si responsabilitate.
3.3. Aprecierea intervalului dintre şedinţele de tratament se face pentru
eficientizarea procedurilor prevăzute.
Gama de variabile
- aparatura pentru examinare (ex.: pH - metru, lampa Wood)
- tipuri de ten (ex.: uscat, gras, combinat)
- imperfecţiuni ale fetei (ex.: riduri, pistrui, negi)
- starea de sănătate (ex.: afecţiuni cardiace, ten congestiv)
Ghid pentru evaluare
- Cunoştinţe: tehnici de interviu direct
tehnica îngrijirii cosmetice
manevrarea aparatelor de examinare
La evaluare se va urmări:
- capacitatea de obţinere de informaţii relevante
- stabilirea schemei de tratament corespunzătoare

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu